Monthly Archives: March 2009

Small

Though it sounds cliche, feel like its been a long time since i force my brain to work for a new post. Actually nothing interesting happening to me this week aside from all those, again a cliche…test, assignment, project thing, bla, bla, bla…

earth hour

Huhh, no need for me to membebel much regarding Earth Hour 2009 that is happening tonight 8.30 pm. You can read it everywhere, everybody’s posting something bout this Earth Hour thingy… It’s up to you, if you feel you’re part of it then just do it. If you keep on asking, “Hey, what’s this small act can contribute?” then again it’s up to you…

Think about it again people tend to turn their attention towards something big but fail to notice the importance of something small call effort… Effort doesn’t need to be big but it is still something…

When I voice out my opinion supporting a Boycott campaign, people start questioning “Berapa sen sangat la sumbangan ko tu…?”

When your hand want to put something on a donation box, Mr. Syaitannirrajim mula berbisik “Elehh, sikit macam tu tak yah derma x pe, baik buat duit makan tengah hari ko”…

My friend, Allah does not judge on how big your contribution is, but your sincerity… so let it be small but benificial.

Remember this concept “E&E”… It’s effect and effort…The later one is much more important. How much you work for something(effort), not how the end product will look like(effect). We human can only put our best effort, but in the end, it is Allah to decide whether it’ll be successful or not…

00_small_vs_big

Don’t afraid of being small, never hesitate to work on something small, and don’t ever ignore something small because, it is something…and can be proved to be really something…

So, let us start putting our best in everything we do. Stop moaning, stop questioning regarding this Big and Small matters… It won’t solve a thing but this small thing can…EFFORT

p/s: Hey, penamaan calon Parliment Bukit Gantang it’s today isn’t it? Good luck  to Mr. Nizar for this upcoming election…. wait, do i sound obvious? lol…who cares? freedom of speech!

p/p/s: Why do i love to write on Saturday morning… Adakah aku seorang yg tiada life? Ya, betul…

9 Comments

Filed under Campaign, Nerdy Proffs Speak

Trend si LALANG

I got inspired to write this post after following Kak Fyn last two/three entry…

Everybody know what “LALANG” is rite…so doesn’t need much explaination i guess…Kalo tak tahu tengok picture kat bawah…kalo still x tahu search kat google… kalo x dapat jugak, Get Lost!! malas aku nk layan…

lalang

I’m not a kind of guy yang suka sgt follow any trend but I do like to observe… observe ape…observe gelagat segelintir umat manusia yang secara mudahnya aku gambarkan sebagai “LALANG”.

Badut trend, hamba trend dan yg sewaktu dengannya..

………………………………………………..

Adakah by following a latest trend you will look cool?.. I must admit yes… but I don’t like some people who easily “change course” just because they want to impress, want to look great, “COOL”…

Suatu yg baru itu tak salah, in fact ia suatu yg refreshing…tapi tak perlu sampai ko nak jadi seperti lalang yg senang je ditiup kesana-kemari semata-mata nak follow the latest trend…U’re such a “Trend slave”…”Hamba trend”

Still can’t figure out details about this so called “Trend”. Where does it came from… adakah bawaan angin, Some trends tu tibe-tibe je datang x tau dari mane… Tau-tau ramai orang mula buat itu, buat ini, following trend la kononnya…LALANG!

But trend usually doesn’t last long. Kuat-kuat pon setaun dua pastu mesti senyap dah sebab datang trend yang baru… Time tu orang yg dulu declare himself as this, as that tu pon dah entah ke mana.. Tengok-tengok dah follow trend yang baru…LALANG!

Still remember during my school days. Hip-hop was on the top. Everybody loves it, everybody wants to be part of it, they wanna be call “budak hip-hop” … Semua mula terkinja-kinja menari, melompat x tentu hala kononnya dia hip-hop sangat…

Ingat lagi kat skolah dlu ade la few students yg dok tulis hip-hop kat tapak kasut…Sblh kiri tulis “HIP” sblh kanan tulis “HOP”…so, bile jalan terserlahlah ke”hip-hop”an nye… “aku budak hip-hop…and i’m proud of it”… kahkah…LALANG, LALANG…

Skang maybe demam hip-hop dah sedikit reda kot… Tapi dtg plak trend shuffle… So bdak yg dlunye hip-hop tu (not all but most) da mula beralih arah mahu shuffling plak..LALANG lagi..

Pastu skang ni trend budak indie tgah hot giler… ramai mau jadi budak indie. Dress indie, dengar muzik indie, kahkah…kelakar la…Once again new trend is something refreshing tapi bukan bermakna ko mesti follow everytime trend change…

Blogging ni pun satu trend ke? Tak tau… Adakah anda akan kelihatan cool dengan berblog? x tau….adakah LALANG juga berblog…wait and see as i told before kalo trend tu tak akan kekal lama…setaun dua tenggelam…Adakah blog ini masih hidup by then?…x tau…Kalo aku sudah tidak berblog tanpa alasan munasabah, panggil aku LALANG…haha

DSLR… tak mau komen.. Its good la kan…sume mula suka photography… bleh aku dapatkan harga yg murah utk. tangkap gambar mase aku wedding nnti…haha

Aku masih x dapat nak predict what’s the future got to offer… Adakah trend rock kapak akan kembali dijulang, adakah sume akan bela rambut panjang menggerbang dan berseluar jeans ketat? Atau adakah trend rock and roll Elvis Presley akan kembali hot dan semua akan berambut jambul kat depan dan berseluar ketat dengan kaki seluar luas menyapu jalan?

Just wait and see…

So, the moral of this entry is Mari jadi manusia yang berprinsip, tak mudah ditolak dek angin ke sana kemari macam LALANG. Ingat, lalang suatu hari bakal ditebas atau diracun…x de sape suke kat lalang…

p/s: in terms of music…aku admit, aku memang lalang…currently, so in love with Yuna…Oh bulan…

18 Comments

Filed under 1

Awesome!!

Tepat jam 12.00am 18 March iaitu semalam, genaplah setahun usia blog sampah aku nih…

For a baby 1 yeah means what hah?? …merangkak?…blajar berjalan? lbey kuang level tu la kot penulisan aku…masih dlm pembelajaran… tapi still aku rase sangat kembang idung sebab aku da ade 70 post…huahuahua (gelak kotor sambil idung kembang kempis)

Disebaban aku malas nak membebel panjang…aku nk share few pict yg aku rse sgt cool… sgt membuatkan adrenalin aku pumpin..kah3

In the name of art people always came out with interesting, crazy ideas…But I really didn’t know if they could go any crazier than this man…Totally awesome… simply out of this world!!

Here’ few street painting from Edgar Mueller‘s crew…

download_0055

These people really didn’t know how to “act”…selamba badak je

feel-save

Haii…nak jatuh waterfall pon bleh snyum nmpk gigi lagi ke kak?

help

Yeaa…this one’s better…

Huhuhu…aku mula beralih minat dari grafiti kepada street painting…awasi jalan-jalan disekitar kawasan anda …mungkin ada seorang aku mahu mencontengnya… hahaha

8 Comments

Filed under Anything

Some kind of disease?

Maaf post ini mengandungi banyak perkataan BODOH

Aku rasa begitu sukar nak melelapkan mata these few days. Bukannye runsing pikirkan masalah politik negara, bukan jugak risau pasal Final year Project aku yang tak jadi ni dan bukannya berjaga utk buat ape-ape yang berfaedah pon…Tapi ni la kot yang berlaku once kita dah banyak berhutang dgn sleeping bank..

Nak buat report malas, Main Counter strike pon malas dah terer sangat, nak tengok movie ahh x de mood, nak study? out of calculation la. Aku pon x igt bila kali terakhir aku study. Maklumla final year student….

Aku yang kebosanan tak boleh lelapkan mata ni pon mulalah merantau sekitar alam maya ni mencari sesuatu yang menyeronokkan…Sila buang sebarang tanggapan skeptikal bila terdengar perkataan “menyeronokkan”… Ia suatu yang sangat subjektif…

Ade orang seronok lepak warung kopi bersidang  mengalahkan ahli parlimen yang macam beruk makyeh…ade plak orang seronok menonton video lucah dikala rumatenye sedang tidur…dan ada juga orang yang seronok merendahkan diri, bersujud menghadap Allah SWT…Sekali lagi ianya sangat subjektif…terpulang pada tanggapan anda, pilihan di tangan anda mau syurga atau neraka….

Dalam berjaga ni sempat jugak aku membuat sedikit research walaupun report untuk Project aku tak siap lagi…Saje-saje dok main-main kat sini…. Aku yang berbangsa Melayu ni pon mulalah menaip perkataan “Melayu” nak tengok peymes ke tak  bangsa aku ni ek?…huhu not bad at all…”skandal melayu, melayu boleh!, melayu bogel”…wahh hebat!!…

Okay aku yang penuh sifat inkuiri di dada cuba lak keyword lain yang best-best mana tau leh tarik trafik yang banyaknye ke blog aku ni…what about “seks”…then offkan filter tu…woww!! “video seks melayu, kisah seks, gadis seks!!”….yeeehaa!!…BODOH!!

dumb_and_stupid-corner

Apa yang aku boleh cakap…BODOH!!…memalukan bangsa aku jer…kalu keyword tu “sex” aku x lah begitu keciwa sebab aku boleh bersangka baik yg itu mungkin orang dr planet marikh atau jupiter, atau mungkin spongebob square pants dan sahabat-sahabatnya…tapi “seks”? sape yang mengeja seks? orang arab? mat saleh? orang jepun?penduduk marikh? spongebob squarepants? …sahih2 la bangsa aku…orang Melayu!!… Sekali lagi BODOH!!

Generally kat Malaysia ni once kita dgr je Melayu…kita akan trus kaitkan dgn Islam…ade kt dlm perlembagaan ke ape tah  kalo x salah aku Melayu =Islam walopon equation tu tak berape nak valid ari ni. Tapi still majoriti yang berbangsa Melayu tu Islam…so ko bagi imej yang buruk pada agama aku Islam tau tak….BODOH!!

Adakah bangsa aku yg beragama Islam gila seks? Aku tak tau…kau ada jawapannya barangkali…

p/s: kalo ade yang terlink ke mari mengharapkan benda-benda tak senonoh tu…strategi aku nk tarik trafik berjaya….haha padan muka…..ko memang BODOH!!

p/p/s: maaf kalo terkene batang idung sesiapa…nasihat untuk aku yg bodoh juga…

8 Comments

Filed under Anything

Subjective

Please throw away any of your skeptical thought that has anything to do with ex**…I don’t even like to talk bout this E.X.A.M…luckily this post got nothing to do with it…

Subjective…

First thing that came across most of our naive-student-mind will have something to do with exam…subjective question? Yeah, where you need to be real good in “menggoreng” or orang melayu cakap elaborate.

But honestly the first time i learn anything about subjective is through exam..subjective question…types of question we hate because everyone else tells us to…

You see that’s what happening most of the time..we’re not afraid of things because the thing itself..but it’s because what others tell us…“uishh soalan subjective susah…bla,bla,bla..”, “jangan amik subjek ni, susah… bla, bla, bla”, “sunat tu sakit…again, bla,bla,bla,…” and so the stories continue.

Advise to these “others”, stop doing that…stop giving a bad impresion to others…because of your failure, because of what you think, because what your senior said, because of what you never do because you’re afraid to do because someone else telling you not to do because someone else telling this someone else not to do…@_@ *dizzy…

Back to the topic…

Subjective…There should not be any exact meaning to this words as it is subjective itself…so how do we define it…I’ll say it’s something that came with a lot of possibilities, lot of scenarios, where you can have a lot of definition according to what you like…NOT!..

abstract_painting

Try to look at one abstract painting, above for instance. Ask a few different people what they see…definitely different answer…a simple example…

Want to know further? try ask Mr Googie or Mr Wiki…they should have the answer.

Honestly speaking, i don’t like hearing this words once…

But now it all change..such perspective is valid no more…i’m more a subjective person now…there’s no exact answer to most of the question…no need to provide me with multiple choice answer cuz i had an answer of my own…

Know why i love the word “subjective”…because it’s an easy escape route to the thing you aren’t sure of, the thing you didn’t know the exact answer…example,

A: “What is the definition of ****” (fill in the blank with anything that came across your mind cuz it suits most of the situation)

B: “Mmmm”….pretend to be thinking….after a few seconds…”It’s very subjective I cannot give you any certain answer”…

The end. Very easy!, try it..

In terms of writing, i love to “goreng ayat”…I love to write beautifully even if not, i always tried to do so… that’s where subjectivity is apply. Just define it as you like but of course suitably.

You see, the language itself is beautiful regardless of what kind, Malay, English, Chinese, Arabic, Japanese… You can always write in many ways… there’s no strict order you need to follow…and you can style your language any way you like…how I love it!..

Huhu…sedikit kempen…Cintailah Bahasa Melayu!

Dah la, ape yg aku ngarut pepagi buta ni…kuar dlu la tengok bola…

5 Comments

Filed under Anything

Aku Cinta Bahasa Melayu

Kepala aku bagai diketuk-ketuk dengan isu perhimpunan/perarakan GMP baru-baru ni. Mana tak nye dah lebih setahun aku gagah  dok menulis dalam Bahasa Inggeris. Tapi sekali lagi aku tegaskan itu sekadar satu bentuk pembelajaran. Hakikatnya aku masih seorang Melayu yang cintakan bahasa ibundanya, Bahasa Melayu.

Untuk yg tak tau ape tu GMP, mungkin anda tinggal di dalam gua atau anda tersessat di tengah hutan belantara. GMP ialah Gerakan Mansuhkan PPMSI, Pengajaran dan Pembelajaran Sains & Matematik dalam bahasa Inggeris.

psmi13

Apa yang sangat mengguris hati aku ialah mereka tak pon berarak secara ganas, tak ada unsur samseng…Tapi mereka dihidangkan dengan semburan gas pemedih mata dek semut-semut merah yang kebanyakannya jugak berbangsa Melayu, jugak bertutur dengan bahasa Melayu, dan jugak ada anak yg struggle belajar Math dan Sains dlm Bahasa  Inggeris…Tapi aku tak salahkan mereka. Mereka bukan yang membuat keputusan, mereka cuma terima arahan dari orang atasan yang tak sedar diri…you know who you are..

Tapi, sebab apa? sebab politik?…tak…menentang kerajaan? menderhaka pada sultan?…jauh sekali….Sila buka mata dan telinga anda besar-besar… Sebab mempertahankan Bahasa Melayu, bahasa ibunda mereka, kau dan jugak aku…Bodoh kan?

Bila aku baca balik statistik-statistik yang dipaparkan dalam memorandum yg dihantar pada Yang Dipertuan Agung tu…Waa suprise-suprise…aku tak pernah tengok pon figure-figure tu…ya, baru aku sedar aku hidup di negara yang kebebasan bersuara hanya pada perkara terpilih sahaja… Senang citer media arus perdana memang sangat bias, aku ulang, sangaatt bias!!…pernah ke ko tengok any slot kat TV involves orang daripada opposition…sikit? not at all?..ohoho aku tak berpihak mana-mana cuma melihat dari perspektif neutral…ko tak perlu sebelahi mana-mana side utk melihak ke’bias’an ini…sangat obvious!!

Okay back to those statistics…hanya kurang daripada 40% pelajar sahaja yang menjawab dengan bahasa Inggeris. Tak kira lagi kemerosotan pelajar-pelajar luar bandar yg masih terkial-kial nak belajar Sains dan Matematik apa lagi dalam bahasa Inggeris…Tapi apa yg media lebih paparkan ialah peningkatan jumlah A bagi setiap subjek…So kita diperbodohkan lagi dan lagi…

Itu hanya sebahagian sahaja daripada statistik…Tak perlu aku berceloteh panjang tentang kejayaan negara-negara asing yang menggunakan bahasa ibunda mereka sekian lama hingga ke hari ini..Tak perlu jugak aku membebel tentang kemunduran negara-negara tertentu yang dok sebok nak impliment sistem barat (bahasa inggeris terutamanya) dalam sistem pendidikan mereka..

Tapi aku risau dengan statistik-statistik tu…Malaysia pon bakal jadi macam tu ke?

5 Comments

Filed under Nerdy Proffs Speak

Salam Maulidurrasul

Salam Maulidurrasul 1430 hijrah…

Ayuh kita terus mengenang jasa dan pengorbanan baginda SAW dalam menegakkan agama suci Islam di muka bumi…

Ayuh kita perbanyakkan salawat ke atas baginda SAW,. Moga-moga kita tergolong dalam golongan yang memperoleh syafaat baginda di akhirat kelak…

Ya Allah ya tuhanku, berikanlah aku kekutatan untuk mencontohi peribadi kekasihMu Rasulullah SAW, awalnya, akhirnya, zahirnya, batinnya, pergaulannya, sikapnya, ibadahnya dan amal solehnya..

Amiinn…

Leave a comment

Filed under 1