Monthly Archives: April 2009

Laziness yield technology

All of the biggest technological inventions created by man – the airplane, the automobile, the computer – says little about his intelligence, but speaks volumes about his laziness.  ~Mark Kennedy

Yea that’s what i’m thinking of. When people feel freaking tired of doing something, they’ll just leave it to someone or something else. The same goes with technology.

Long ago people write a letter on a piece of paper and trusted it to a pigeon before a post service was invented. Now meet e-mail, messenger, sms and all that kind of stuff. Just imagine if our ancestor never feel bored of doing that …we’ll never met email.

Not all laziness is  negative, it gives a room for a great invention. ~says me.

more to follow…

Advertisements

8 Comments

Filed under 1

Quick Updates II

Ya, mari update, mari update walaupun merapu. Seronok betul hidup aku sekarang, bangun tidur x payah pikir kuliah dan apa2 hal berkenaan akademik. Hari-hari boleh tidur sampai matahari tegak menggalah x de sape pedulik. Huhu macam ni la hidup sorang penganggur ek…haha

Dua tiga hari ni aku dok berjalan-jalan tak tentu hala nak habiskan mase dan wang ringgit yang baru kementerian pendidikan tinggi bagi (elaun LI  aku setahun yg lalu). Ade la dalam RM1+++…banyak tu, lagi-lagi aku da abis belajar bukan payah nak pikir beli buku ke, bayar yuran ke…memang khas untuk joli…haha…best la KPT.

3 ari lepas aku gi Teluk Tempoyak Penang gi makan besar ngan member2 …agak besar gak la dekat RM 90 hengget abis makan satu malam…ahaha. Kelmarin lak pegi main futsal ngan member2. Semalam lak jalan Butterworth cuci mata, beli barang komputer sket mkan2 besar lagi abis lagi RM60…ari ni deorg ajak gi zoo Taiping…huhh lenguh kaki berjalan beb…

Kacingg kacing (bunyi duit kat mesen duit tuh)…huhuu meleleh-leleh duit kuar dari poket aku ni. Pedulik la ngan kegawatan ekonomi ke hape ke… aku nak enjoy puas-puas sblum balik rumah Jumaat ni..

Kamu-kamu jangan jeles dengan saya yang baru abis belajar ni. Bese la orang baru merasa nak idup bebas, selama ni terkongkong jadi nerd dok bace buku ari-ari skali dapat enjoy, memang enjoy sakan tak hingat nye la…haha. Hohh buat yang tak abis exam lagi tu, sori yer sila focus dengan study anda jangan cuba banyangkan keriangan saya dan shabat2 sekarang…

Pen off dengan keriangan…..

5 Comments

Filed under 1

Quick Updates

Amaran: Post ini sangat happy go lucky, viewer discretion is advised…

Weeehuuu!!! Officially aku sudah tamat mengaji Electrical Engineering setelah behempas pulas ulang-alik kuliah, meniru assignment, memaksa diri untuk study dan mengabaikan banyak masa bergembira…uhhh it’s really against my will…But I manage to survive  this gruelling 4 years

Finally I’m able to say…Merdeka!! No more assignments, no more exams, no more project, no more accedemic things except for more gaming, more blogging i guess, more sleep….Yeeeehaaaa!!!

Skarang berbalik ke dunia nyata… Ok seperti biasa la orang yg da abis belajar, soklan cliche yg akan ditujukan bertalu-talu oleh mereka yg concern atau buat-buat concern, “buat ape pas ni?”, “sambung belajar ke?”, “Bila nak kawin?”…okay yg ke tiga tu tidak ada, aku menambah-nambah sebab terlalu gembira….weeehuuuu!!!

Aku rasa naluri aku kuat mendesak aku utk sambung belajar master kat sini… I have every reason to stay here … So, USM tunggu aku datang balik pasni…haha

Ohh ye, aku baru balik dari mendengar ceramah PAS kat Titi Serong, Parit Buntar tadi… Huhuhu sedap sungguh……. bihun sup kat pintu masuk dewan tuh!! huhu… ceramah pon sedap gak tapi bihun sup tu betul sedap lah.

Oleh kerana tiada tekanan yang berlaku aku pon lingering around tanpa hala tuju…Besok mahu buat ape ye?

5 Comments

Filed under 1

Janji Melayu

Demi Masa. Sesungguhnya Manusia dalam kerugian. Kecuali Orang-orang yang beramal soleh dan saling nasihat menasihati dalam kebenaran dan kesabaran

Aku rase sick sangat dengan term tuh (janji Melayu)!! That is a humiliation and what we’re doing? We’re joking about it… Yes, berjenaka tentang kebodohan diri sendiri…

FYI aku seorang yang selalunya akan tepati masa dan aku sangat meluat bila term tu ko campak kat aku bila ko lambat atau tak menampakkan batang idung langsung… Hey, c’mon mcm mane bangsa kita nak maju…time management pon da hancus tak payah cakap la mende2 lain yg lagi kompleks tuh…

Mane tah datang term yang tak semena-mena jadi satu istilah baru dalam perbendaharaan kata orang Melayu ni. Aku tak fikir ini dimulakan dek bangsa-bangsa lain Cina, India mahupun bangsa-bangsa bersatu tapi istilah ni datangnya dari kita sendiri untuk describe dan mengiakan keburukan diri sendiri.

Bahasa lembutnye “bagai membuka pekung di dada”. Ye sekarang semua orang tau buruknye perangai bangsa kita. Semua orang dah tau susahnya orang kita nak tepati janji, susah nak menepati masa.

Yerp, it’s a cliche bila korang lambat siket maka akan terpacullah kata-kata “biasalah, janji Melayu”… janji kol 10 awal-awal pon 10.15 baru nampak. Untuk pengetahuan anda, ini satu yang tidak baik, maka anda tidak harus berjenaka tentang perkara ini.

Aku ade banyak experince working with non-Muslims buat project, experiments, assignments and all that dan aku tak hadapi masalah langsung in terms of nak menepati masa. Janji kol 8 malam exactly 8 mlm aku dtg diorg dah ready…

Tapi kenapa kita yang berbangsa Melayu beragama Islam susah sangat nak tepati masa. Kan ke kita dah bagi bad impression pada diorang (non-Muslims).  Camne kita nak expect diorang boleh jatuh cinta dengan Islam kalo kita  sendiri keep on showing all this bad attitude.

Aku tak ingat la ni kata-kata sape, Yusuf Islam kot…correct me if i’m wrong. Aku alihsuarakan ke bahasa Melayu la senang sket nak paham. Lebih kuang camni la:

Saya tidak akan tertarik dengan Islam kalau hanya melihat kepada sikap umat Islam itu sendiri

Tak faham? cube bace baik-baik kalo tak paham gak sila tanya saya..

Akhir kata dari saya, ubah la perangai tu wahai Melayu yg majoritinya Islam. Tak harus wujud term “janji Melayu” ni. Kalo nak kekalkan pon it’s okay, tapi biarlah bila orang dengar istilah janji Melayu orang akan fikir, ooo …mereka sangat menepati masa, menepati janji! always show up EARLY!!

p/s: Ini nasihat untuk diri sendiri, tiada niat nak mengkritik sesiapa…

8 Comments

Filed under Nerdy Proffs Speak

Boikot lagi!! dan lagi, dan lagi!!

Terima kasih kepada Cik F for this tag. Daku akan cube menjawab degan jayanya sebelum gerak nak gi solat Jumaat…

……………………………………………………………………………………….

Senaraikan 5 produk dari senarai panjang di bawah yang telah anda boikot, dan senaraikan 5 produk yang anda cuba untuk boikot. Akhir sekali, senaraikan juga 5 produk yang anda dapati amat sukar untuk diboikot. Kemudian, tag 5 orang sahabat blogger anda yang lain.

Tag ni bertujuan memastikan mereka yang memperolehnya mengenalpasti produk yang dipakai yang telah memberi kesan pada hidup mereka dan hidup rakyat Palestin! Anda juga boleh membandingkan senarai anda dan senarai rakan anda dan lihat : jika mereka boleh memboikot sesuatu produk yang anda belum boikot, kenapa anda tidak boleh memboikotnya juga?

Syarikat : Phillip Morris
Produk : Rokok dan Makanan
Jenama : Marlboro, Virginia Slims, Benson & Hedges, Winston, Gold Coast, Merit, Parliament, Alpine, Basic, Cambridge, Bristol, Bucks, Chesterfield, Collector’s Choice, Commander, English Ovals, Lark, L&M, Players and Saratoga, Philadelphia, Polo, Milka, Malabar, Marabou, Prince

Syarikat : Coca-Cola – McDonalds – Burger King – Pizza Hut – KFC
Produk : Minuman
Jenama : Light Coke, Fanta, Sprite, Canada Dry, Crush, Schweppes, Minute Maid, Nestea, Dr. Pepper

Syarikat : Nestle
Jenama : Kit Kat, Perrier, Libby, Nescafe, Maggie, Buitoni, Nestea, Freskies, Vittel, Pure Life, Nido, Smarties, Lion, Polo, After Eight, Coffee Mate, Nesquik, Aero, Quality Street, Felix (cat food), Crosse & Blackwell, Milkmaid, Carnation, Shreddies, Baci Baby Ruth, Butterfinger, Milkybar, Frutips, Milo

Syarikat : Disney
Produk : Disneyland, Euro-Disney
Jenama : Disney, Kartun, Filem

Syarikat : Delta Galil Industries Ltd.
Produk : Pasaraya, Pakaian dan Kasut
Jenama : JC Penney , Carrefour, Nike, Reebok, Converse, Calvin Klein, Gap, Boss, Ralph Lauren, Banana Republic, Bauer, Wrangler, Dim, Old Navy Dockers, Celio, J. Crew , Caterpillar, Lou Riders, Pryca

Syarikat : Nokia
Produk : Telekomunikasi, telefon bimbit dan elektronik

Syarikat : Danone
Produk : Makanan, minuman dan biskut
Jenama : Evian, Alpina, LU Biscuits, Tuc, Volvic, Strauss dairy, Jacob biscuits, Danone yogart, HP foods, LEA & PERRINS, Sant? Galbani, Danao, Danette, Biskut Tiger, Oreo

Syarikat : Johnson & Johnson
Produk : Kesihatan

Syarikat : Revlon
Produk : Kosmetik

Syarikat : AOL Time Warner
Produk : Media Elektronik dan Cetak
Jenama : ICQ, Warner Bros, CNN, AOL, Times magazine

Syarikat : IBM

Syarikat : L’Oreal
Jenama : Giorgio Armani, Lancome, Biotherm, Garnier, Helena Rubinstein, Donna Karan, Vichy, Cacharel, Maybelline, Redken, La roche-posay, Carson

Syarikat : Intel
Produk : Perkakasan computer

Syarikat : Estee Lauder
Jenama : Clinique, Tommy Hilfiger, DKNY, Aramis, Origins, Ko Malone, La Mer, Prescriptives, Bobbi Brown Essentials, Aveda, Jane, MAC Cosmetics, Kate Spade, Fragrances, Stila

Syarikat : News Corporation
Produk : 20th Century Fox, Star, SKY, New York Post, National Geographic Channel, News of the World, The Times, The Sun, Nursery World, The weekly Standard, Daily Telegraph, Harper Collins

Syarikat : Kimberly-Clark
Produk : Huggies, Kotex, Kleenex, Scott, ANDREX products Freedom, Scottex

Syarikat : Sara Lee
Produk : Pakaian, Kesihatan
Jenama : Hanes, Playtex, Champion, Leggs, Douwe Egberts, Bryan, DIM, Ambi Pur, Bali, Superior Coffee, Just My Size, Kiwi, Maison Cafe, Nur die, Pilao, Lovable, Outer Banks, Wonderbra, Sanex, Pickwick, Gossard, Body Mist, Brylcreem, Aqua Velva, Mandian Radox, Glade

Syarikat : Procter and Gamble
Produk : Kesihatan, sabun, syampu
Jenama : Head & Shoulders, Pert Plus, Pentain, Always, Tide, Crest, Pampers, Lux, Palmolive, Camay, Zest, Ariel, Fairy, Signal 2, close up, Colgate, Monsieur Propre, Oil of Olaz, Petrol Hahn, Pringles, Sanicroix, Tampax, Tempo, Vicks, Vizir, Yes Swiffer, Ace, Action 500, Bonux, Mr Clean

MARS INC – Bounty, M&M’s, Mars, Snickers, Twix, Uncle Ben’s, Whiskas, Pedigree, Balisto, Brebbies

HASBRO – Parker, Pokemon, Star Wars, Episode I, Monopoly, Brothers, MB, Playskool, Tiger

GILETTE – Braun, Duracell, Gillette, Oral-B, Paper-Mate, Parker, Waterman

COLGATE PALMOLIVE – Ajax, Palmolive, Tahiti, Axion, Bingo, Fabe, Felire, La croix, Mennen, Murphy, Paic

Haagen, Dazs Ben & Jerry, CAMPBELL, Kellogg, Canderel, Levis, Raid, Heinz, Caltex

5 product yang saya dah boikot :
1. Everything nestle: Maggi, Milo, Kit-kat, ape-ape la yg ade label nestle telah daku ban dr memasuki perut. Kalo nak makan kat kedai pon aku usha dlu susu ape dier pakai, kalo nk mkn megi goreng kat mamak pon aku usha dier pki jenama ape…huhu
2. KFC, Pizza Hut McD dan yg sewaktu dengannye sumer telah aku istiqomah memboikotnye. Ayam goreng kat kafe kampus aku lagi best! hau..
3. Honestly hampir sume ade dlm list tu aku boikot maybe x cukup ruang untuk semua so thats it…

5 produk yang saya dah cuba boikot :
1. Ambi Pur ngan Glade: samer ar cam Cik F dua2 pon diorg punyer spo nk pakai jename ape yek
2. Nokia: uhuhu daku sedang menggunakan Nokia mau buangkah handset ini!..no no no, maybe next time aku akan bli handset jenama lain…It’s a promise!
3. Nike: So aku beli jersey MU yg siam gred AAA nyer…hahaha. Lbey kuang yg ori jer harga pon lagi murah gampang….

5 produk yang sukar diboikot :

1. Intel n AMD: Sila bagi alternatif jika ada….. *momment of silence*….okay, i assume tak de la kot…                                                                                                               2. Star n NG: ade banyak rangkaian media yahudi rupenye n star is one of those. So caner? aku kene tengok bola every week camne aku nk bokot STAR Sport. ..damn israel anjing!! National Geographic pon aku suke tengok… *serba salah*                                                                                                                                    3. Itu je kot…

………………………………………………………………………………………………………

Alhamdulillah, setakat ni aku bersyukur sangat sebab dapat memboikot dengan jayanya. Masa depan tak tau lg.. hopely dpt terus istiqomah… Sebab Yahudi ni sangat istiqomah dalam memerangi Islam kenapa kita yg baru kene boycott brg depa sket ni pon banyak alasan…

Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan senang kepada kamu hingga kamu mengikuti agama mereka. Katakanlah: “Sesungguhnya petunjuk Allah itulah petunjuk (yang benar)”. Dan sesungguhnya jika kamu mengikuti kemauan mereka setelah pengetahuan datang kepadamu, maka Allah tidak lagi menjadi pelindung dan penolong bagimu.

(QS. Al-Baqaroh: 120)

You know a good thing when you write, you feel responsible for what you’re writing. Like me, I always stress out my support for boycott campaign. Then it’s automatically u’ll feel guilty if you’re doing the opposite of what you write. So rasa bersalah tu yg mencegah kita dari buat bende2 yg tak elok… So, selamat berblog!!

2 Comments

Filed under 1