Tag Archives: Allah

It is confusing

Kalau ikut teorinya aku rasa tak salah untuk bukan Islam gunakan nama Allah sebagai tuhan. Allah memang sebenar-benar pencipta regardless you are Musims atau tak.

Tapi secara praktikalnya, it creates some kind of confussion. Just a simple example, imagine bila budak hingusan yang tak kenal Islam atau yang baru nak mengenal Islam dengar orang cakap. “Allah itu yang selayak-layak disembah”. This guy is talking on behalf of Muslims? Christians?

Ataupun keluar statement “Allah itu maha pengampun, mohonlah pengampunan daripada Allah di gereja”, “Gereja itu rumah Allah”? instead of “Masjid itu rumah Allah”. It is enough confusing.

Problem ni takkan arise kalau the article/statement circulates among them. What if it falls in the hand of Muslims. Lebih-lebih lagi yang kurang sket bab agama tak ke pening pale diorang.

Hopely benda ni dapat di sort out kan a.s.a.p. sebelum ramai yang jadi keliru. Pihak berwajib jalankanlah peranan anda, jangan dok nganga ja.

Kepada puak-puak yang lantang nak tukar God kepada Allah tu. terima kasih kerana mengakui tentang sebenar-benar tuhan. But why don’t you just accept Islam first then you’re free to use kalimah Allah yang maha suci tu.

p/s: Pendapat seorang aku yang kurang ahli dlm agama, sila rujuk ustaz2 atau mereka yang lebih berkelayakan untuk kepastian.

4 Comments

Filed under 1