Tag Archives: boycott

Boikot lagi!! dan lagi, dan lagi!!

Terima kasih kepada Cik F for this tag. Daku akan cube menjawab degan jayanya sebelum gerak nak gi solat Jumaat…

……………………………………………………………………………………….

Senaraikan 5 produk dari senarai panjang di bawah yang telah anda boikot, dan senaraikan 5 produk yang anda cuba untuk boikot. Akhir sekali, senaraikan juga 5 produk yang anda dapati amat sukar untuk diboikot. Kemudian, tag 5 orang sahabat blogger anda yang lain.

Tag ni bertujuan memastikan mereka yang memperolehnya mengenalpasti produk yang dipakai yang telah memberi kesan pada hidup mereka dan hidup rakyat Palestin! Anda juga boleh membandingkan senarai anda dan senarai rakan anda dan lihat : jika mereka boleh memboikot sesuatu produk yang anda belum boikot, kenapa anda tidak boleh memboikotnya juga?

Syarikat : Phillip Morris
Produk : Rokok dan Makanan
Jenama : Marlboro, Virginia Slims, Benson & Hedges, Winston, Gold Coast, Merit, Parliament, Alpine, Basic, Cambridge, Bristol, Bucks, Chesterfield, Collector’s Choice, Commander, English Ovals, Lark, L&M, Players and Saratoga, Philadelphia, Polo, Milka, Malabar, Marabou, Prince

Syarikat : Coca-Cola – McDonalds – Burger King – Pizza Hut – KFC
Produk : Minuman
Jenama : Light Coke, Fanta, Sprite, Canada Dry, Crush, Schweppes, Minute Maid, Nestea, Dr. Pepper

Syarikat : Nestle
Jenama : Kit Kat, Perrier, Libby, Nescafe, Maggie, Buitoni, Nestea, Freskies, Vittel, Pure Life, Nido, Smarties, Lion, Polo, After Eight, Coffee Mate, Nesquik, Aero, Quality Street, Felix (cat food), Crosse & Blackwell, Milkmaid, Carnation, Shreddies, Baci Baby Ruth, Butterfinger, Milkybar, Frutips, Milo

Syarikat : Disney
Produk : Disneyland, Euro-Disney
Jenama : Disney, Kartun, Filem

Syarikat : Delta Galil Industries Ltd.
Produk : Pasaraya, Pakaian dan Kasut
Jenama : JC Penney , Carrefour, Nike, Reebok, Converse, Calvin Klein, Gap, Boss, Ralph Lauren, Banana Republic, Bauer, Wrangler, Dim, Old Navy Dockers, Celio, J. Crew , Caterpillar, Lou Riders, Pryca

Syarikat : Nokia
Produk : Telekomunikasi, telefon bimbit dan elektronik

Syarikat : Danone
Produk : Makanan, minuman dan biskut
Jenama : Evian, Alpina, LU Biscuits, Tuc, Volvic, Strauss dairy, Jacob biscuits, Danone yogart, HP foods, LEA & PERRINS, Sant? Galbani, Danao, Danette, Biskut Tiger, Oreo

Syarikat : Johnson & Johnson
Produk : Kesihatan

Syarikat : Revlon
Produk : Kosmetik

Syarikat : AOL Time Warner
Produk : Media Elektronik dan Cetak
Jenama : ICQ, Warner Bros, CNN, AOL, Times magazine

Syarikat : IBM

Syarikat : L’Oreal
Jenama : Giorgio Armani, Lancome, Biotherm, Garnier, Helena Rubinstein, Donna Karan, Vichy, Cacharel, Maybelline, Redken, La roche-posay, Carson

Syarikat : Intel
Produk : Perkakasan computer

Syarikat : Estee Lauder
Jenama : Clinique, Tommy Hilfiger, DKNY, Aramis, Origins, Ko Malone, La Mer, Prescriptives, Bobbi Brown Essentials, Aveda, Jane, MAC Cosmetics, Kate Spade, Fragrances, Stila

Syarikat : News Corporation
Produk : 20th Century Fox, Star, SKY, New York Post, National Geographic Channel, News of the World, The Times, The Sun, Nursery World, The weekly Standard, Daily Telegraph, Harper Collins

Syarikat : Kimberly-Clark
Produk : Huggies, Kotex, Kleenex, Scott, ANDREX products Freedom, Scottex

Syarikat : Sara Lee
Produk : Pakaian, Kesihatan
Jenama : Hanes, Playtex, Champion, Leggs, Douwe Egberts, Bryan, DIM, Ambi Pur, Bali, Superior Coffee, Just My Size, Kiwi, Maison Cafe, Nur die, Pilao, Lovable, Outer Banks, Wonderbra, Sanex, Pickwick, Gossard, Body Mist, Brylcreem, Aqua Velva, Mandian Radox, Glade

Syarikat : Procter and Gamble
Produk : Kesihatan, sabun, syampu
Jenama : Head & Shoulders, Pert Plus, Pentain, Always, Tide, Crest, Pampers, Lux, Palmolive, Camay, Zest, Ariel, Fairy, Signal 2, close up, Colgate, Monsieur Propre, Oil of Olaz, Petrol Hahn, Pringles, Sanicroix, Tampax, Tempo, Vicks, Vizir, Yes Swiffer, Ace, Action 500, Bonux, Mr Clean

MARS INC – Bounty, M&M’s, Mars, Snickers, Twix, Uncle Ben’s, Whiskas, Pedigree, Balisto, Brebbies

HASBRO – Parker, Pokemon, Star Wars, Episode I, Monopoly, Brothers, MB, Playskool, Tiger

GILETTE – Braun, Duracell, Gillette, Oral-B, Paper-Mate, Parker, Waterman

COLGATE PALMOLIVE – Ajax, Palmolive, Tahiti, Axion, Bingo, Fabe, Felire, La croix, Mennen, Murphy, Paic

Haagen, Dazs Ben & Jerry, CAMPBELL, Kellogg, Canderel, Levis, Raid, Heinz, Caltex

5 product yang saya dah boikot :
1. Everything nestle: Maggi, Milo, Kit-kat, ape-ape la yg ade label nestle telah daku ban dr memasuki perut. Kalo nak makan kat kedai pon aku usha dlu susu ape dier pakai, kalo nk mkn megi goreng kat mamak pon aku usha dier pki jenama ape…huhu
2. KFC, Pizza Hut McD dan yg sewaktu dengannye sumer telah aku istiqomah memboikotnye. Ayam goreng kat kafe kampus aku lagi best! hau..
3. Honestly hampir sume ade dlm list tu aku boikot maybe x cukup ruang untuk semua so thats it…

5 produk yang saya dah cuba boikot :
1. Ambi Pur ngan Glade: samer ar cam Cik F dua2 pon diorg punyer spo nk pakai jename ape yek
2. Nokia: uhuhu daku sedang menggunakan Nokia mau buangkah handset ini!..no no no, maybe next time aku akan bli handset jenama lain…It’s a promise!
3. Nike: So aku beli jersey MU yg siam gred AAA nyer…hahaha. Lbey kuang yg ori jer harga pon lagi murah gampang….

5 produk yang sukar diboikot :

1. Intel n AMD: Sila bagi alternatif jika ada….. *momment of silence*….okay, i assume tak de la kot…                                                                                                               2. Star n NG: ade banyak rangkaian media yahudi rupenye n star is one of those. So caner? aku kene tengok bola every week camne aku nk bokot STAR Sport. ..damn israel anjing!! National Geographic pon aku suke tengok… *serba salah*                                                                                                                                    3. Itu je kot…

………………………………………………………………………………………………………

Alhamdulillah, setakat ni aku bersyukur sangat sebab dapat memboikot dengan jayanya. Masa depan tak tau lg.. hopely dpt terus istiqomah… Sebab Yahudi ni sangat istiqomah dalam memerangi Islam kenapa kita yg baru kene boycott brg depa sket ni pon banyak alasan…

Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan senang kepada kamu hingga kamu mengikuti agama mereka. Katakanlah: “Sesungguhnya petunjuk Allah itulah petunjuk (yang benar)”. Dan sesungguhnya jika kamu mengikuti kemauan mereka setelah pengetahuan datang kepadamu, maka Allah tidak lagi menjadi pelindung dan penolong bagimu.

(QS. Al-Baqaroh: 120)

You know a good thing when you write, you feel responsible for what you’re writing. Like me, I always stress out my support for boycott campaign. Then it’s automatically u’ll feel guilty if you’re doing the opposite of what you write. So rasa bersalah tu yg mencegah kita dari buat bende2 yg tak elok… So, selamat berblog!!

Advertisements

2 Comments

Filed under 1