Tag Archives: tahun baru

1431? 2010?

Yeahh…Tahun Baru!!

Tahun baru kita (umat Islam) baru je lepas lebih kurang 2 minggu tapi ramai yang baru start celebrate semalam.. Konsert, bunga api, mabuk2, partying…ish banyak lagi la amalan yang sangat tak melambangkan kita orang Islam yang duduk dalamĀ  so-called “negara Islam”…

Tak kisah la aku pon kadang2 selalu terlupa dgn bulan Islam. Kalo tetibe orang datang kat ko tanye “Sekarang berape Muharram ek?” aku berani bet 95% atau lebih akan menunjukkan reaksi blurr termasuklah si penulis entry ni yang bajet bagus sangat ni…

Sekadar peringatan je la…untuk diri yang sering terlupa. Cuba amik inisiatif untuk mengingat tarikh kalendar hijrah disamping kalender gregorian yg kita dok guna hari2 tu…Kalo kita tak gune sape lg yg nak gune, ye tak? Takkan la encik apek atau cik minachi nak guna kalendar Islam, mesti la kita orang Islam.

Sebagai permulaan cube dapatkan tarikh lahir anda dalam kalendar hijrah. Susah? Klik

Mulai hari ni sila amik tahu ya…

p/s: tarikh lahir saya ialah 9 Rabiulawal 1407 Hijriah.

p/p/s: Ohh ye, Hari ni 16 Muharram 1431 Hijriah.

Advertisements

Leave a comment

Filed under 1